12 Velferdsordninger
12.1 Sykepenger, fødselspenger og foreldrepenger
Dersom den folkevalgte som har fast godtgjøring ikke får full refusjon av syke-/fødsels- eller foreldrepenger fra sin ordinære arbeidsgiver eller direkte fra NAV, vil fylkeskommunen dekke mellomlegget, slik at den folkevalgte ikke får noe inntektstap i perioden.
Fylkeskommunen dekker sykepenger i arbeidsgiverperioden for folkevalgte omfattet av første ledd. Den folkevalgte med rett til sykepenger etter første ledd må selv søke NAV om sykepenger etter arbeidsgiverperioden, oppad begrenset til 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (6G). Fylkeskommunen dekker også sykepenger etter arbeidsgiverperioden som overstiger 6G, begrenset til differansen mellom 6G og den folkevalgtes godtgjøring i samme periode.
12.2 Ettergodtgjøring
Fylkesordfører, fylkesvaraordfører eller andre folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse kan tilstås etter søknad ettergodtgjøring fra utløpet av valgperioden eller fra det tidspunktet vedkommende må fratre i løpet av valgperioden. Ettergodtgjøring tilstås ikke folkevalgte som fratrer verv frivillig.
Folkevalgte kan tilstås ettergodtgjøring i inntil 3 måneder.
Ettergodtgjøring skal avkortes krone for krone mot annen inntekt. Det samme gjelder for ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra. Ettergodtgjøringsmottakeren plikter å melde fra til fylkestingets sekretariat om annen inntekt i ettergodtgjøringsperioden.
Søknad om ettergodtgjøring behandles av fylkesordfører i tråd med lokal veileder. Ved søknad fra fylkesordfører eller tvil om vilkårene for ettergodtgjøring er oppfylt, avgjør fylkesutvalget søknaden. For øvrig vises det til kommunelovens §8-6.
12.3 Permisjoner
Folkevalgte med fast godtgjøring har rett til permisjon fra sitt verv i forbindelse med svangerskap-/fødsel-/foreldrepermisjon og adopsjon, amming, barns og barnepassers sykdom, omsorg for og pleie av nærstående, militærtjeneste og religiøse høytider.
Under permisjonen beholder de folkevalgte godtgjøringen i inntil to uker, med mindre de gir avkall på den. Under svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon, fødselspermisjon, foreldrepermisjon og permisjon ved barns og barnepassers sykdom skal fylkeskommunen sørge for at de folkevalgte får rett til å beholde godtgjøringen etter de samme reglene som gjelder for ansatte i fylkeskommunen.
12.4 Pendlerbolig
Ved behov kan fylkeskommunen stille bolig til disposisjon for politikere som er heldagspolitikere. Dette gjøres etter eget reglement.