2 Reglementets virkeområde
2.1. Retningslinjer for bruk av fullmakt
All delegert myndighet skal utøves i samsvar med lovgivning, eventuelle vedtak i fylkestinget i Troms og god forvaltningsskikk. Den som delegerer myndighet, kan også gi instrukser om hvordan den skal brukes.
2.2. Myndighet i enkeltsaker
Ved delegasjon gir fylkestinget fullmakt til andre organer slik at de kan fatte vedtak på vegne av fylkeskommunen. Fylkestinget gir ikke fra seg myndigheten ved delegasjon, og kan derfor når som helst fatte vedtak på et saksområde som er delegert til et annet organ, uten å oppheve delegeringsbestemmelsene.
2.3. Omgjøringsrett
Et overordnet organ kan omgjøre ethvert vedtak fattet av underordnet organ i samsvar med reglene i forvaltningslovens§ 35.
2.4. Rett til å unnlate bruk av delegert myndighet
Folkevalgte organ eller fylkeskommunedirektøren som har fått myndighet delegert til seg, kan i særskilte tilfeller overlate til det delegerende organ å fatte vedtak i en konkret sak.
2.5. Videredelegering
Delegert myndighet kan delegeres videre med mindre annet følger av dette reglementet eller annet vedtak om delegering. Delegert myndighet kan delegeres videre innenfor de rammene som kommuneloven setter.
2.6. Fylkestingets kontroll
Fylkestinget fører selv tilsyn med at delegert myndighet utøves i samsvar med vedtak. Selv om myndigheten til å fatte vedtak er delegert ligger det overordnede ansvaret fortsatt hos fylkestinget. Delegert myndighet, gitt i medhold av dette reglement eller andre delegasjonsbestemmelser, kan når som helst trekkes tilbake.
2.7. Rett til å behandle klage som underinstans
Den som har fått delegert myndighet er underinstans i klagesaker jf. forvaltningsloven § 33 og behandler eventuell innkommet klage. Dette gjelder også når fylkeskommunedirektøren videredelegerer i administrasjonen.
2.8. Budsjett- og økonomisaker
Delegering i budsjett- og økonomisaker skjer gjennom vedtak i økonomireglement (se reglement), og i forbindelse med fylkestingets behandling av det enkelte års budsjett.