7 Forretningsorden
§ 1 Ordning av debatten. Talernes rekkefølge
Møteleder leser opp sakens tittel og nummer.
Møteleder setter taletid i den enkelte sak. For ordskiftet fylkestinget skal det normalt være fire minutter taletid for partienes hovedtaler, og to minutter taletid for øvrige talere. For ordskiftet i fylkesutvalget og hovedutvalg skal det normalt være tre minutter taletid for førstegangsinnlegg, og to minutter for øvrige innlegg.
Ordinær taletid settes til 4 minutter for hovedinnlegg og 2 minutter for øvrige innlegg. Det er kun anledning til å ta replikk på hovedinnlegg.
Møteleder foreslår tidsbegrensninger i ordskiftet til den enkelte sak, og strek satt ved inntegnede talere. Ved innsigelser vedtar organet med alminnelig flertall å slutte ordskiftet om saken.
Møteleder spør om noen vil ha ordet. Ber flere om ordet samtidig, avgjør møteleder rekkefølgen mellom dem. Partienes hovedtalsperson i en sak får ordet i første talerunde.
I ordskiftet bør ingen ha ordet mer enn to ganger. Imidlertid kan talerne, med tillatelse fra møteleder, få ordet til saksopplysning, korreksjon eller oppklaring av misforståelse. Møtelederen kan tillate replikkordskiftet. En replikk og svaret på denne kan ikke være på mer enn ett minutt hver.
Dersom en representant får flere replikker rettet mot seg, kan fylkesordfører innvilge utvidet svartid til representanten.
Før ordskiftet i en sak er begynt og mens ordskiftet pågår, kan fylkestinget vedta at taletiden skal begrenses.
Replikkordskiftet kan ikke finne sted etter at strek er satt for inntegning av nye talere på talerlisten.
§ 2 Ordskifte
Taleren skal rette sine ord til møteleder, ikke til forsamlingen. Taleren skal holde seg til saken som ordskiftet gjelder. Møteleder skal se til at det blir gjort.
Forsamlingen eller andre må ikke krenkes i ord eller handling. Upassende eller fornærmende adferd eller tale er ikke tillatt.
Overtrer noen reglementets ordensbestemmelser, skal møtelederen påtale dette. Retter likevel ikke taleren seg etter reglementet, kan møteleder frata vedkommende ordet eller ved avstemning la fylkestinget avgjøre om vedkommende skal stenges ute fra resten av møtet.
§ 3 Samisk språk
Det skal legges til rette for bruk av samisk språk i fylkestingets møter og utvalgsmøter. Fylkesordfører avklarer om det er behov for å ha tolk tilgjengelig.
§ 4 Møtelederens stilling under ordskiftet
Møteleder må ikke avbryte noen som har ordet, med mindre det skjer for å opprettholde de bestemmelser som er gitt i reglementet, eller for å oppklare misforståelser fra talerens side.
Vil møtelederen delta i ordskiftet, overlates ledelsen av forhandlingene til organets nestleder.
§ 5 Forslagsrett for organets medlemmer
Organets medlemmer kan fremsette forslag til vedtak i saker som står på sakslisten.
Forslag som fremmes, skal leveres skriftlig og undertegnet til møteleder og sekretær, og varsles fra talerstolen.
Utsettelsesforslag kan fremsettes muntlig.
§ 6 Sak tas opp til avstemning
Når ordskiftet er slutt, tar møteleder saken opp til avstemning. Etter at saken er tatt opp til avstemning, skal det ikke være ordskifte eller fremsettes nytt forslag.
Er saken delt opp, eller det skal stemmes over flere forslag, fremsetter møteleder forslag om rekkefølgen av stemmegivningen. Ordskifte om dette skal kun omhandle avstemningsspørsmålet.
§ 7 Vedtaksførhet og avstemninger
For at Fylkestinget, fylkesutvalg og hovedutvalg skal kunne treffe vedtak, må minst halvparten av medlemmene ha vært tilstede under forhandlingene og avgitt stemme i den aktuelle saken.
Et vedtak treffes med flertallet av de avgitte stemmer hvis ikke noe annet følger av kommuneloven. I andre saker enn de som gjelder valg, er møtelederens stemme avgjørende hvis antallet stemmer for og imot et forslag er likt. Ved flertallsvalg gjelder reglene i kommuneloven § 7-8.
Når økonomiplanen eller årsbudsjettet skal behandles, skal medlemmene ved den endelige avstemningen stemme over forslaget til økonomiplan eller årsbudsjett som helhet. Hvis det erfremmet flere alternative forslag, og ingen av disse får flertall ved første gangs avstemning, skal det deretter stemmes over bare de to forslagene som fikk flest stemmer ved første gangs avstemning.
§ 8 Prøveavstemning
Før endelig avstemning i en sak kan organet vedta prøveavstemninger.
§ 9 Stemmemåten
Avstemningen iverksettes på én av disse måtene:
- Ved stilltiende godkjenning, når ingen uttaler seg mot et forslag som møteleder setter frem med spørsmål om noen stemmer mot.
- Ved stemmetegn, når møteleder oppfordrer de representanter som er for et forslag om å vise det. Når møteleder bestemmer det, eller et medlem krever det, holdes kontraprøve.
- Ved stemmesedler uten underskrift. Denne avstemningsmåten kan kun brukes ved valg, når dette følger forutsetningsvis av valgformen. To medlemmer som møteleder oppnevner til det, teller opp stemmene.
§ 10 Interpellasjoner og spørsmål
Representanter som vil ta initiativ til politisk debatt om aktuelle problemstillinger og sette viktige saker på dagsorden, kan fremme interpellasjoner og skriftlige spørsmål:
§ 10-1 Interpellasjoner
Interpellasjoner kan bare omhandle én sak som naturlig hører inn under fylkeskommunens ansvarsområde, og som ikke står på sakslisten til fylkestinget. Interpellasjoner brukes om spørsmål gjeldende større og politisk viktige saker.
Interpellasjoner skal være fylkesordføreren i hende senest kl. 09.00 7 dager før fylkestingsmøtet starter og offentliggjøres. I tilfelle flere representanter ønsker å interpellere om samme problemstilling, vil den representanten som først leverte interpellasjonen til fylkesordfører, få anledning til å fremme interpellasjonen.
Interpellasjoner skal besvares av fylkesordfører, eller den han/hun utpeker besvarer interpellasjonen.
Interpellasjoner skal settes på sakslisten, og kan bare nektes behandlet etter reglene i kommuneloven § 11-3 fjerde ledd.
Taletiden ved behandling av en interpellasjon er avgrenset til 5 minutter for interpellanten og inntil 5 minutter for den som svarer på interpellasjonen. Det gis i tillegg anledning til inntil 30 minutters debatt i forbindelse med interpellasjonen.
Taletiden under slik debatt settes til inntil 2 minutter per innlegg. Med unntak for interpellanten og den som svarer, kan ingen ha ordet mer enn én gang. Interpellanten og den som svarer, kan ha ordet to ganger utenom selve interpellasjonen og svaret – første gang inntil tre minutter og andre gang inntil ett minutt. Interpellanten har adgang til å fremme et forslag til vedtak om oversendelse av interpellasjonen til fylkesordfører for vurdering og eventuell oppfølging.
Realitetsvedtak i tilknytning til en interpellasjon kan ikke avgjøres i møte, dersom møtelederen eller 1/3 av forsamlingen motsetter seg dette. Et forslag om oversendelse for videre utredning eller annen oppfølging kan vedtas med simpelt flertall.
§ 10-2 Skriftlige spørsmål som besvares under fylkestingets møter
Dersom representantene ønsker svar på konkrete spørsmål fra fylkesordfører eller fylkeskommunedirektør, kan det stilles skriftlige spørsmål som besvares under fylkestingets møter. Spørsmål kan bare omhandle én sak som naturlig hører inn under fylkeskommunens ansvarsområde, og som ikke står på fylkestingets saksliste.
Skriftlige spørsmål skal være fylkesordfører i hende senest kl. 09.00 7 dager før fylkestingsmøtet starter og offentliggjøres.
Et spørsmål og svaret på dette, skal være begrenset til tre minutter til hver.
Spørsmål som skal besvares av fylkeskommunedirektøren, oversendes straks til fylkeskommunedirektøren. Det kan ikke stilles spørsmål om samme sak eller emne som tas opp i en av de meldte interpellasjonene eller om sak som står på sakskartet til fylkestinget.
Spørsmålsstilleren refererer selv spørsmålet fra talerstolen. Debatt er ikke tillatt, men spørsmålsstilleren har rett til å stille ett oppfølgingsspørsmål. Oppfølgingsspørsmål og svar kan ikke overstige to minutter.
§10-3 Skriftlige spørsmål som besvares løpende
Fylkestingets representanter kan sende skriftlige spørsmål til fylkesordfører om enhver sak som hører inn under fylkeskommunens ansvarsområde/virkeområde. Spørsmål sendes til fylkesordfører.
Spørsmålene skal besvares skriftlig, normalt innen 10 dager. Spørsmål og svar skal gjøres tilgjengelig for de andre fylkestingsrepresentantene.
§ 11 Representantforslag
Fylkestingsrepresentanter kan fremme representantforslag som gjelder fylkeskommunens virksomhet for fylkestinget. I samme valgperiode kan det ikke fremmes forslag med samme innhold som et tidligere forslag som er fremmet etter dette punktet, eller med samme innhold som en sak som tidligere er behandlet av fylkestinget eller et av deres organer, jf. kommuneloven § 10-9.
Forslaget settes opp på sakslisten til førstkommende fylkesting, forutsatt at forslaget er oversendt fylkesordfører senest 7 dager før fylkestingsmøtets start.
Fylkestinget skal etter forslag fra fylkesordfører avgjøre hvilket utvalg som skal behandle representantforslaget. Fylkeskommunedirektøren har anledning til å uttale seg og eventuelt komme med forslag. Fylkestinget kan avvise forslaget. Det åpnes ikke for debatt om innholdet i forslaget, kun om hvilket utvalg som skal få saken til innstilling. Det er ikke anledning til å fremme andre forslag.
Det innstillende utvalg kan behandle representantforslaget på følgende måter:
- Hvis utvalget finner at forslaget helt eller delvis bør imøtekommes og at saken egner seg for avgjørelse i fylkestinget uten nærmere utredning, skal innstiling avgis etter at fylkeskommunedirektøren og eventuelt andre utvalg har hatt anledning til å uttale seg.
- Hvis utvalget anser at det er behov for å utrede saken nærmere, kan utvalget oversende forslaget til fylkeskommunedirektøren for saksforberedelse før endelig vedtak.
- Hvis utvalget ikke støtter forslaget, skal utvalget fremme innstilling til fylkestinget om at forslaget skal avvises.
Innstillinger til representantforslag fremmet av utvalget behandles som ordinære saker i fylkestingets møte.
§ 12 Uttalelser
Uttalelser varsles ved fylkestingets start på første møtedag.
Uttalelser skal fremmes skriftlig senest kl. 17.00 dagen før sak Uttalelser behandles i fylkestinget.
Taletiden ved behandlingen av uttalelser er begrenset til 5 minutter for den som fremmer uttalelsen.
For øvrig er taletiden 2 minutter. Debatten må ikke overstige 30 minutter, eksklusiv innlegget til den som fremmer uttalelsen.
I debatten kan partienes hovedtalsmenn gis ordet to ganger. For øvrig kan ingen gis ordet mer enn en gang.
Uttalelsen tas opp til votering med mindre møteleder eller 1/3 av de møtende medlemmer motsetter seg dette. Tas uttalelsen opp til votering kan fylkestinget med alminnelig flertall vedta den.