Elever har rett til individuell tilrettelegging hvis de trenger det for å delta i opplæringen og for å få tilfredsstillende utbytte av den. Denne retten er regulert i opplæringsloven kapittel 11 (Lovdata.no).
Skolen skal tilpasse opplæringen for alle elever og sette inn egnede tiltak ved behov. (skriv noe om hvilke tilretteleggingstiltak som er aktuell) Dersom det oppstår bekymring rundt læringsutbytte for enkeltelever, skal det meldes fra til rektor jf. § 11-2. PPT kan uavhengig av henvisning bidra med veiledning i dette arbeidet. Dersom igangsatte tiltak ikke er tilstrekkelig for å gi eleven tilfredsstillende utbytte av opplæringen, kan det være behov for individuell tilrettelegging.
Individuell tilrettelegging er delt i ulike rettigheter
- personlig assistanse
- fysisk tilrettelegging, tekniske hjelpemidler og opplæring i mobilitet
- individuelt tilrettelagt opplæring
Eleven har rett til å medvirke og bli hørt, og hva som er elevens beste skal være et grunnleggende hensyn. Dette står i Grunnloven § 104, barnekonvensjonen artikkel 3 og 12, og opplæringsloven §§ 10-1 og 10-2.
Se mer informasjon under og i veileder for tilpasset opplæring og individuell tilrettelegging. Veileder for tilpasset opplæring og individuell tilrettelegging (udir.no).
Individuelt tilrettelagt opplæring
Elever har rett til individuelt tilrettelagt opplæring dersom de trenger det for å få tilfredsstillende utbytte av opplæringen. I vurderingen av hvilket opplæringstilbud skolen skal gi, skal det særlig legges vekt på utviklingsutsiktene til eleven. Opplæringstilbudet skal utformes slik at det samlet kan gi eleven tilfredsstillende utbytte av opplæringen sammenlignet med andre elever og i tråd med de opplæringsmålene som er realistiske for eleven.
Det er viktig at skolen bruker det handlingsrommet som tilpasset opplæring kan gi for de fleste. Skolen må kartlegge, vurdere sette inn tiltak og evaluere tiltakene innenfor rammen av tilpasset opplæring. I denne fasen må §§ 11-4 og 11-5 vurderes. Skolen kan fatte enkeltvedtak om disse rettighetene uavhengig av henvisning til PPT.
Saksgang for individuelt tilrettelagt opplæring – fra bekymring til vedtak:
- Skolen, elev eller foresatte er bekymret for at eleven ikke får tilfredsstillende utbytte av undervisningen. Skolen plikter å iverksette nødvendig kartlegging og iverksette tilpasset opplæring.
- PPT kan veilede og bidra med kompetanseutviklende tiltak. PP-rådgiver kan også delta på samarbeidsmøter angående enkeltelever i forkant av eventuell henvisning.
- Dersom det likevel er behov for en sakkyndig vurdering av læringsutbytte, sendes henvisning til PP-tjenesten. Alle henvisninger skal være kjent for PPT i forkant og være i samråd med eleven. Pedagogisk rapport vedlegges henvisning.
- PP-tjenesten utarbeider en sakkyndig vurdering som består av utredning og tilråding av elevens behov.
- Skolen vurderer og avgjør om eleven har rett til individuelt tilrettelagt opplæring og fatter enkeltvedtak som enten innvilger eller avslår retten. Det er klagerett på vedtaket.
- Dersom eleven har rett til individuelt tilrettelagt opplæring, utarbeider skolen en individuell opplæringsplan (IOP).
- Den individuelle tilrettelagte opplæringen skal jevnlig evalueres og justeres. Det utarbeides både en halvårsrapport og en årsrapport for dokumentasjon av opplæringen.
Rett, men ingen plikt til å motta individuelt tilrettelagt opplæring
Du og eller dine foresatte har selvstendig rett til å kreve at skolen foretar de nødvendige undersøkelsene av om det er behov for individuelt tilrettelagt opplæring.
Selv om du har rett til individuelt tilrettelagt opplæring, er det opp til deg og/eller foresatte å velge om du faktisk skal ha denne opplæringen. Du har ingen plikt til å motta individuelt tilrettelagt opplæring.
Individuell opplæringsplan (IOP)
Dersom du har vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring, skal du ha en individuell opplæringsplan (IOP). En IOP viser hvilke mål opplæringen skal ha, hva som skal være innholdet i opplæringen og hvordan opplæringen skal gjennomføres. Det er skolen som har ansvar for å lage planen, men du/foresatte skal medvirke.
Ved skoleårets slutt skal skolen lage en årsrapport som vurderer alle sidene ved den individuelle tilrettelagte opplæringen som er gitt, blant annet om målene som stod i IOP'en er nådd. Årsrapporten skal sendes i kopi til deg eller dine foresatte og til PP-tjenesten.
Personlig assistanse
Elever har rett til den personlige assistansen de trenger for å kunne delta i opplæringen og få tilfredsstillende utbytte av den.
Med personlig assistanse er det ment praktisk hjelp og bistand fra en person (assistent) som kan følge med og hjelpe eleven i skolehverdagen slik at eleven kan delta i opplæringen. Assistansen kan variere både i omfang og oppgaver, og kan for eksempel være til hjelp til å følge med i opplæringen, sosiale aktiviteter i friminutt, kommunikasjon, flytting, bæring av sekk og utstyr, av – og påkledning, måltid og toalettbesøk. Personlig assistanse kan gjennomføres av ansatte som ikke er ansatt i undervisningsstilling. Der det er behov for personlig assistanse i opplæringen, vil det være nødvendig at en pedagog har faglig ansvar og gjennomfører opplæringen.
Enkeltvedtak om personlig assistanse fattes av rektor og det trengs ikke sakkyndig vurdering fra PP-tjenesten for å fatte dette vedtaket.
Fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemidler
Elever har rett til den fysiske tilretteleggingen og de tekniske hjelpemidlene de trenger for å kunne delta i opplæringen og få tilfredsstillende utbytte av den. Dette står i opplæringsloven § 11-5. Retten innebærer også nødvendig opplæring i bruk av hjelpemidlene. Elever som er blinde eller sterkt svaksynte, har rett til nødvendig opplæring i mobilitet slik at de kan komme seg til og fra skolen og ta seg frem på skolen og i hjemmemiljøet. Elever som har rett til nødvendig opplæring i mobilitet, har rett til opptil 456 timer i tillegg til den ordinære timerammen i fag- og timefordelingen.
Enkeltvedtak om fysisk tilrettelegging og tekniske hjelpemiddel fattes av rektor og det trengs ikke sakkyndig vurdering fra PP-tjenesten for å fatte dette vedtaket.