Rekordmange reiser kollektivt i Troms

Over 20 millioner reiser med buss, ferge og hurtigbåt ble gjennomført i 2023 i Troms fylke. Det er spesielt flere bussreiser i Tromsø som er årsaken til den positive utviklingen.

– Det er svært gledelig å se at folk kommer seg fra a til b ved hjelp av kollektivtransport. At vi nå passerer 20 millioner reiser i året er en stor milepæl, sier Bjørn Kavli, samferdselssjef i Troms fylkeskommune. 

Samferdselssjef Bjørn Kavli, hovedutvalgsleder for samferdsel Mari Martinsen Siljebråten (Ap) og fylkesordfører Kristina Torbergsen (Ap) Lars Åke Andersen

Troms fylkeskommune la i dag fram Hovedtrekk 2023, som er en presentasjon av statistikk og tall for kollektivtrafikken i Troms fylke. Den viser at reiser med kollektivtransport økte i 2023 med 17 prosent i forhold til året før - folk tar mer buss, båt og ferge enn noensinne i fylket vårt. Det er spesielt flere bussreiser som er årsaken til den positive utviklingen.

Størst økning i Tromsø

I Tromsø er økningen størst. Byen står nå for 80 prosent av alle bussreiser i fylket etter en vekst på 20 prosent på bybussene. En viktig grunn for den store økningen skyldes innføring av bompenger i Tromsø i januar 2023. 

– Bompenger i kombinasjon med rimelige billettpriser, høy frekvens og et effektivt system med sanntidsinformasjon og betaling i app gjør at flere velger bussen som transportmiddel, sier Kavli. 

Utviklingen har vært positiv over flere år. Sammenlignet med 2018 er det en vekst på hele 52 prosent på bybussene i Tromsø.

Flere tar ferger og hurtigbåter

2023 var også et godt år for fergetrafikken med økning i både passasjerer og kjøretøy. Veksten ligger på 9,2 prosent i antall kjøretøy. Noen samband har fått økt trafikk på grunn av innføring av gratis ferge. 

På samtlige hurtigbåtsamband er det økt trafikk sammenlignet med 2022, med 16 791 flere reisende, noe som utgjør 6,4 prosent.

–  Vi jobber hver dag med å forbedre tilbudet på kollektivtransporten, slik at enda flere gis mulighet til å endre sine reisevaner og reise miljøvennlig, sier Bjørn Kavli.

 

Trykk her for å lese hele Hovedtrekk 2023. (PDF, 3 MB)