Elever i møte med kunst

Med støtte fra KORO – Kunst i offentlig rom, ble det nylig arrangert verksted i kunstkritikk og kunstinstallasjon ved Bardufoss videregående skole. 

Med utgangspunkt i nyere kunstverk fra fylkeskommunes kunstsamling på skolen har elevene skrevet kunstkritikk og laget kunstinstallasjoner. 

Kunstner og skribent Anna Näumann fra Oslo/Tromsø, og kurator og duojár Gry Spein fra Karasjok ledet de to verkstedene.

Samisk inspirasjon 

Inspirert av kunstverk på skolen og samisk tradisjon, har elevene laget kunstinstallasjoner med riebansilba/kråkesølv. 

Riebansilba som dekor, har vært brukt på samiske klær og tilbehør i kyststrøkene i nordre Nordland, Troms og kysten av Vest-Finnmark.

To hender holder på å lage et kunstverk med kråkesølv. Foto.  - Klikk for stort bildeElevene ved Bardufoss videregående skole fikk oppleve riebansilba/kråkesølv gerilja-workshop med duojár Gry Spein.

Kunstverk på skolen 

På Bardufoss videregående skole kan elevene og ansatte daglig oppleve kunst av anerkjente kunstnere, blant annet et maleri av samiske Anders Sunna, og broderier av Marsil Andelov Al-Mahamid, med nedbrenningen av Finnmark i 1944 som tema. 

Den svenske kunstneren Mattias Härenstam laget kunstverk til det nye skolebygget på Rustahøgd: en uteskulptur ved inngangspartiet av skolen og innfreste relieffer i finerplateveggene innendørs.

Gjennom skriveoppgaver utforsket elevene det å tenke og skrive kritisk i møte med kunstverkene på skolen.

Tiltaket var et samarbeid mellom Bardufoss videregående skole og Avdeling for kunst- og kulturutvikling. Verkstedene ble støttet av Kunst i offentlige rom – KORO.