Verdenspremiere på Sameskolen i Troms

Barna på Sameskolen i Troms fikk denne uka delta på verdenspremieren til tannhelsefilmen «Dearvvaš mojit – Friske smil».

To bamser og en dame sitter bak et bord. Foto.  - Klikk for stort bildeI filmen får tannpleier Elle Sárá Gaup Oskal hjelp av to små venner og sammen snakker de om tenner, tannhelse, karies, tannpuss og kosthold.

Loga samegillii

– Barna satt som klistret, og det var både småbekymrede ansikter og latter - akkurat som jeg håpet på, forteller tannpleier ved Målselv tannklinikk Elle Sárá Gaup Oskal.

Ikke bare deltar hun selv i den nye filmen rettet mot samiske barn, det var også hun som kom på ideen og har hatt hovedansvaret for prosjektet.

– Jeg fikk ideen da vi satt på klinikken under covid-19. Jeg ønsket å lage noe man kunne bruke ved tannundervisning, og som var lett å bruke selv under pandemien når vi ikke kunne reise rundt på skolene. Nå gikk jo heldigvis pandemien over før filmen ble ferdig. Jeg har samisk som morsmål, så det var naturlig å lage filmen på samisk. 

Motivasjon på eget morsmål

I filmen får tannpleier Elle Sárá hjelp av to små venner og sammen snakker de om tenner, tannhelse, karies, tannpuss og kosthold. At praten går på nordsamisk, gjør det lettere for barn å huske innholdet. 

– Det er viktig at også samiske barn kan få kunnskap om tannhelse på sitt eget morsmål, da forskning viser at informasjon barn hører på morsmålet både forstås og huskes bedre. Barna klarer også diskutere temaene seg imellom på en mye bedre måte. I tillegg så varmer det hjertet til både store og små, forklarer Gaup Oskal.

Som tannpleier ser hun også at barn motiveres mye av menneskene rundt seg.

– Hvis de nærmeste har en god holdning og gode rutiner rundt det med tannhelse så har gjerne også barna det. I tillegg så erfarer jeg at barna motiveres mer av positive metoder enn trusler og skremmeteknikker. Jeg mener at tannstell bør være lystbetont, dette gir gode forutsetninger til å ta vare på tennene livet ut. 

Tannhelsefilmen «Dearvvaš mojit – Friske smil» er produsert med støtte fra Sametinget, og ligger tilgjengelig på YouTube for alle som vil se.