Fylket setter inn elektriske leddbusser

Tromsø får nå sine første elektriske leddbusser. Bussene kombinerer nullutslippsteknologi med høy kapasitet og er spesialtilpasset for krevende vinterforhold i Nord-Norge.

De tre hovedpersonene går foran en elektrisk leddbuss. - Klikk for stort bildeDisse tre presenterte i dag den første elektriske leddbussen som straks settes i drift i Tromsø. Fra venstre leder av hovedutvalg for samferdsel, Mari Martinsen Siljebråten (Ap), områdeleder i Tide Buss, Magnar Nilssen og samferdselssjef i Troms fylkeskommune, Bjørn H. Kavli. Lars Åke Andersen

– Det er en god dag for samferdsel i Tromsø. Dette er et viktig skritt mot en mer miljøvennlig og effektiv kollektivtransport, sa samferdselssjef Bjørn H. Kavli i Troms fylkeskommune da de nye leddbussene ble presentert for media mandag.

Bedre kapasitet og komfort

De 18 meter lange leddbussene har plass til flere passasjerer enn vanlige busser, noe som reduserer trengsel i rushtiden. Større døråpninger og lavgulvdesign gjør det enklere å gå av og på, spesielt for barnevogner, rullestolbrukere og eldre passasjerer. Bussene kjøres av Tide Buss som har busskontrakten i Tromsø. Den første av to busser er kommet til Tromsø og settes snart inn i den nye busslinje 30.

Kavli forteller at moderne klimaanlegg gir jevn varmefordeling, noe som er avgjørende for å sikre en behagelig reise i Tromsøs kalde klima. Bussene er også mer stillegående enn dieselbusser, noe som skal gi en roligere reiseopplevelse for passasjerene.

Tilpasset for krevende vinterforhold

Troms fylkeskommune har tidligere testet leddbusser i Tromsø. Erfaringene fra dette har fylket tatt med seg. For å sikre stabil drift om vinteren er bussene utstyrt med drift på både midtre og bakre aksel.

Kanskje kan dette sammenlignes med å kjøre bil med firehjulstrekk. Bussen får bedre veigrep på snø og is, som igjen reduserer faren for forsinkelser i krevende værforhold.

Sjåfør hos Tide foran rattet. - Klikk for stort bildeMange av sjåførene hos Tide Buss ønsker å kjøre de nye leddbussene. Jørgen Weber-Jensen er blant de første som får være sjåfør på nybussene.

Områdeleder hos Tide Buss, Magnar Nilssen forteller at denne modellen har forbedret driftssystem, bedre svingradius og er tilpasset vinterforhold.

– Teknologien har utviklet seg, og vi forventer bedre resultater denne gangen, sier Nilssen.

Miljøvennlig og fremtidsrettet

Elektriske busser gir null lokale utslipp og reduserer støyforurensning i byen. Dette bidrar til bedre luftkvalitet og en mer bærekraftig byutvikling.

– Innføringen av disse elektriske leddbussene markerer et viktig steg mot en grønnere og mer effektiv kollektivtransport i Tromsø, sier leder av hovedutvalget for samferdsel, Mari Martinsen Siljebråten (Ap).

Siljebråten mener det er helt riktig å gjøre denne prioriteringen i Nord-Norges største kollektivby – der folk er flinke til å bruke busstilbudet.

– På mange ruter i Tromsø er det stor pågang, så økt kapasitet er viktig. I tillegg er dette et riktig steg i retning av lavere utslipp og en mer miljøvennlig kollektivtrafikk. Dette gleder vi oss veldig til, sa Siljebråten da leddbussen ble presentert for pressen i dag.

Mari Siljebråten går ombord leddbussen. - Klikk for stort bildeMari Martinsen Siljebråten ble den første til å prøvereise med bagasje på den nye leddbussen. Til venstre Bjørn H. Kavli fra Troms fylkeskommune.
  • Fakta om leddbussene

    • Lengde: 18 meter
    • Kapasitet: 109 passasjerer
    • Drivlinje: Elektrisk, drift på midtre og bakre aksel
    • Fordeler: Null utslipp, redusert støy, bedre passasjerkomfort
    • Tilgjengelighet: Lavgulvdesign og brede dører for enklere av- og påstigning
    • Bussen er finansiert av fylkeskommunen med støtte fra miljøverndirektoratet.
    • Drift: Tenk Tromsø bidrar gjennom byvekstmidler til drift av bussene.
Mari Siljebråten står midt i bussen. - Klikk for stort bildeMari Martinsen Siljebråten midt i svingleddet på leddbussen.