Skal kartlegge grønn industri og næringsutvikling i Troms

I et større samarbeidsprosjekt skal det nå lages et nytt kunnskapsgrunnlag for grønn industri og omstilling for næring i fylket. 

Troms fylkeskommune går sammen med Innovasjon Norge, og EY i samarbeidsprosjektet. Sammen skal vi kartlegge regionale konkurransefortrinn, og barrierer for grønn omstilling og næringsutvikling. 

EY er et globalt kompetansehus med omfattende erfaring fra tilsvarende utredninger og strategiarbeid. EY har blant annet levert  denne typen analyser for Vestland fylkeskommune, Møre og Romsdal, Innlandet og pågående arbeid for Nordland fylkeskommune.

Gjennom samarbeidet skal partene få en oversikt over prosjekter og samarbeidsprosjekter som har stort vekstpotensial. Dette kunnskapsgrunnlaget blir sentralt i utformingen av regionale strategier og virkemiddelapparat de kommende årene.

Gir en viktig ramme

Kartleggingen som prosjektet vil gjøre kommer til å være viktig for å danne rammer for hvordan Troms fylke bidrar til regjeringens veikart for Grønt Industriløft. Arbeidet vil og gi verdifull kunnskap når fylket skal arbeide med nasjonale initiativer knyttet til sirkulær økonomi og bærekraftig fôr.

Norge er i omstilling mot en mer bærekraftig ressursbruk, og det som blir særlig viktig for denne omstillingen er samarbeid, deling av ressurser og industriell symbiose. Prosjektet er derfor sentralt i å rigge Troms for fremtidens næringsliv.

Samarbeid og analyse

I prosjektet vil både offentlige og private aktører samarbeide. Samarbeidet foregår gjennom intervjuer og innspillsmøter. Dette samarbeidet vil være viktig fordi det gir oss en dypere forståelse av de viktigste fortrinnene, men også barrierene som påvirker næringslivet, utvikling, og den grønne omstillingen i fylket.

I tillegg til samarbeidet, kommer vi til å gjennomføre en analyse av situasjonen slik den er nå. Da vil vi kartlegge regionale konkurransefortrinn og barrierer som hindrer grønn omstilling i Troms.

Analysen kommer også til å kartlegge eksisterende og mulige industrielle symbioser i Troms, som kan skape verdier og arbeidsplasser, og redusere utslipp. Analysen vil rette oppmerksomhet til prosjekter som går på ressursdeling, sirkulære løsninger og klatring i verdikjeder.

Informasjonen fra analysen gjør at prosjektet kan gjøre konkrete anbefalinger for videre arbeid, slik at man lykkes med å overkomme barrierer og får økt samarbeid.

Veien videre

Prosjektet er i en tidlig fase med mobilisering og grunnlaget for videre arbeid kartlegges.

I tiden frem mot påske blir det sendt ut henvendelser til næringslivet og andre viktige aktører i Troms. Dette er slik at prosjektet kan få oversikt over eksisterende planer, initiativer, og samarbeidsmuligheter som kan bidra til prosjektets suksess.

Arbeidet med å få oversikten regner vi med er ferdig i mai, hvor vi lanserer det samlede kunnskapsgrunnlaget. Lanseringen kommer til å inkludere en presentasjon av de viktigste funnene, og en oppsummerende portefølje. Gjennom denne prosessen håper prosjektet å skape et solid fundament for fremtidig arbeid og utvikling i regionen.

Hvorfor lanseres prosjektet?

  • Det arktiske området og landskapet er særlig sårbar for klimaendringer og miljøforurensing. Dette prosjektet er et av mange steg for å ta tiltak mot klimaendringene.
  • Vi vil at næringslivet skal være bedre rustet til å bærekraftig benytte ressursene som høstes i vår region.
  • Vi ønsker å styrke lokalt næringsliv i fylket for en bedre økonomisk verdiskapning.

Har du innspill eller ønsker med informasjon om prosjektet? 

Arbeidet med prosjektet er i gang, og vi ønsker å komme i kontakt med relevante aktører og høre om planer on initativ i Troms. 

Ta kontakt med: 

Steffen Ahlquist, Troms fylkeskommune

steffen.alhquist@tromsfylke.no 

Maria Strønstad, EY

maria.g.stroenstad@no.ey.com 

Mariann Sandnes, Innovasjon Norge 

marianne.sandnes@innovasjonnorge.no