Felles innsats for framtidens transport i nord

Samferdselsetaten i Troms fylkeskommune deltar i det grenseregionale samarbeidet New North, et Interreg Aurora-prosjekt som skal bidra til å utvikle et mer framtidsretta og bærekraftig transportsystem i Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Ulike stands med folk som ser på postere. - Klikk for stort bildeTroms fylkeskommune er en del av New North, et Interreg Aurora-prosjekt. Nå er første delrapport fra prosjektets arbeidspakke 1 levert.

– Vi er opptatt av å tenke langsiktig om transport i nordområdene, og New North gir oss muligheten til å gjøre det i tett samarbeid med våre naboland, sier Marius Chramer, leder for strategistaben i Samferdselsetaten hos Troms fylkeskommune.

Endringer i geopolitikken

Prosjektet er et svar på endringer i den geopolitiske situasjonen, og har som mål å styrke det regionale samarbeidet, legge til rette for nasjonalt samspill og forbedre transportforbindelsene i det nordlige Norden.

Den 8. april 2025 ble første delrapport fra prosjektets arbeidspakke 1 levert. Rapporten identifiserer de viktigste transportkorridorene for gods og ser nærmere på næringstransport på vei i de tre nordligste landene. Arbeidet fokuserer spesielt på fire utvalgte grensekorridorer mellom Norge og Finland/Sverige.

– Denne rapporten viser hvor tett vi er avhengige av hverandres infrastruktur, men også hvor viktig det er å koordinere innsatsen. Ikke minst tydeliggjør den hvilken viktig rolle EU har for å sikre transportsamarbeid i nord, sier Chramer.

Sjømat dominerende

Rapporten presenterer:

  • Data på et detaljnivå som ikke tidligere er benyttet mellom tre naboland
  • Transportbelastning (ÅDT) og næringsfordeling for utvalgte næringer i hver grensekryssende korridor
  • Et grensekryssende “veibelastningskart” som viser transportene i de ulike korridorene

 

I samtlige korridorer er sjømat den dominerende varegruppen som fraktes ut av Norge. Rapporten viser også hvordan andelen norsk sjømat varierer geografisk, og understreker betydningen av nabolandenes vei- og banenett for næringstransport i Nord-Norge.

Videre dokumenterer rapporten ulik praksis for registrering av tungtrafikk mellom de tre landene, noe som kan gjøre det utfordrende å sammenligne data. Dette fremhever behovet for felles standarder og samordnet datainnsamling for å styrke framtidig samarbeid.

 – Skal vi utvikle et effektivt transportsystem i nord, trenger vi felles kunnskap og felles løsninger. Det er nettopp slike initiativ som New North legger grunnlaget for, avslutter Chramer.

Les rapporten her (PDF, 10 MB)

Les mer om New North her.

Rapporten WP1 fra prosjektet er nå klart.