Meld deg opp til privatisteksamen

Har du behov for å forbedre karakter i et fag eller ta eksamen i et fag du ikke har fra før? Da kan du melde deg opp som privatist og ta eksamen ved en av våre videregående skoler. 

Oppmeldingsproblemer

I forbindelse med splitting av Troms og Finnmark fylkeskommune, har det oppstått et problem for privatister som har vært registrert i Privatistportalen i den gamle fylkeskommunen. Betalingen går ikke gjennom og systemet henger.

Problemet løses av den enkelte privatisten ved å gå inn i egen profil og oppdatere informasjonen fra folkeregisteret. Klikk på knappen “Oppdatering fra folkeregisteret”. Deretter må du logge ut av systemet og logge inn på nytt.

Oppmelding til eksamen

Oppmelding til privatisteksamen gjøres på Privatistportalen, som er åpen i to perioder:

  • 15.1. - 1.2. kl. 23:55 (våreksamen) 
  • 1.9. - 15.9. kl. 23:55 (høsteksamen).

Besøk Privatistportalen her

Oppmeldingen må være fullført innen fristen. Oppmelding etter fristen godtas ikke.

Ved tekniske problemer må du umiddelbart ta kontakt med fylkeskommunen for at vi skal ha mulighet til å hjelpe deg med oppmeldingen. Se kontaktinformasjon lenger ned på siden.

Vilkår for oppmelding

Når du melder deg opp til eksamen, må du godta vilkårene

Betaling

Skal du ta privatisteksamen i et fag som krever flere eksamener, for eksempel muntlig og skriftlig, må du betale eksamensavgift per eksamen. Du betaler eksamensavgiften i Privatistportalen når du melder deg opp til eksamen. Innbetalt eksamensavgift refunderes normalt ikke.

Eksamensgebyret (per eksamen) for 2024 er fastsatt i statsbudsjettet:

  • Nytt fag: 1 305 kroner
  • Karakterforbedring: 2 611 kroner

Les om eksamensgebyr i statsbudsjettet

​OBS

 Oppmeldinger som ikke er betalt, er ikke gyldige.

Hvis status for oppmelding er lik "Prosesserer oppmelding" er det et eksempel på ikke gyldig oppmelding. Bare når status for oppmeldingen viser "Oppmelding fullført" eller "Fritatt", er oppmeldinga gyldig. Se figuren under.

Ikke lukk nettleservinduet før betalinga er fullført.

Skjermdump fra Privatistportalen som viser gyldig og ugyldig oppmelding. - Klikk for stort bildeSkjermdump fra Privatistportalen som viser status for oppmelding

Betalingsfrist

Betalingsfristen er den samme som oppmeldingsfristen. Bruk Visa eller Mastercard. Anker

Kvittering

Du kan selv skrive ut kvittering for betalt eksamensavgift i Privatistportalen. Åpne dette PDF-dokumentet for å lese hvordan du gjør det (PDF, 103 kB).

Plikter og rettigheter som privatist

En privatist er en som melder seg til eksamen uten å være elev i faget ved en skole (med eksamensrett) på oppmeldingstidspunktet. Som privatist får du ikke standpunktkarakter i faget. Vær også oppmerksom på at eksamensordningen for privatister, i mange fag, er forskjellig fra eksamensordningen for elever.

Les om eksamensordninger her

Som privatist må du selv sørge for å overholde frister og for å sette deg inn i regelverket for eksamen.

Legg spesielt merke til oppmeldingsfristen til privatisteksamen. Bestill vitnemål i god tid før oppmeldingsfristen til høyere utdanning.

Les om bestilling av kompetansebevis og vitnemål her

Fag du kan ta som privatist

Les om fag og fagkoder på denne siden

Fag med eksamen kun i høstsemesteret

Muntlig eksamen i engelsk programfag og fremmedspråkene fransk, russisk, spansk og tysk tilbys hos de fleste skolene både høst og vår, mens i de øvrige språkfagene arrangeres det muntlig eksamen kun om høsten.

Hvis du ikke finner faget, må du uten opphold, kontakte eksamen@tromsfylke.no

Liste over fremmedspråk som du kan ta eksamen i, finnes her (Udir.no)

Avmelding

Les om avmelding til privatisteksamen her

Læreplaner

Fra høsten 2020 ble det innført nye læreplaner (LK20) for Vg1. Første eksamen etter ny læreplan var våren 2021. Deretter fulgte fag på Vg2 og Vg3.  Første eksamen for Vg3-fagene var våren 2023.

Eksamen etter ny læreplan er heldigital (EPS-eksamen). Unntak fra dette er todelt eksamen i realfag og samfunnsøkonomi 2. Mer informasjon finner du på Utdanningsdirektoratets nettsider.

De fleste fag har en overgangsordning som gir mulighet til å avlegge eksamen etter gammel læreplan (LK06) tre ganger etter innføringen av ny læreplan. Unntak er fremmedspråk som det ikke gis undervisning i. Se informasjon hos Udir.

Studiekompetanse

Det finnes ulike veier til generell eller spesiell studiekompetanse. 

Informasjon om studiekompetanse finner du på nettsidene til Samordna opptak og på nettsidene til utdanning.no.

Reglene for opptak til høyere utdanning er det Samordna opptak som forvalter. Spørsmål som har med opptak, poengberegning og så videre, må derfor rettes til dem.

Kontaktinformasjon

Spørsmål som handler om eksamen generelt sender du til fylkeskommunen. Bruk vår nye e-postadresse eksamen@tromsfylke.no.

Spørsmål om en eksamen som du har meldt deg opp til, retter du til eksamensskolen

Sensitiv informasjon må ikke sendes med vanlig e-post. Bruk i stedet eDialog.